mandag 26. oktober 2009

Hvordan ta et fotografi



Da jeg tok bilde av et blomsterbed hvor jeg soomet inn slik at jeg fikk litt bakgrunn synes jeg at det bilde hvor jeg brukte tredjedelsregelen, ble best. I dette bilde ble «bakgrunnen» da mer nøytral samtidig som blomsterbedet sto mer frem. Altså kom motivet best til sin rett da jeg brukte tredjedelsregelen.



Da jeg beskjerer bildet til et kvadratisk format mener jeg bildet mister noe av dybden. Både når motivet er plasert i midten og ved bruk av tredjedelsregelen. Bildene mister noe av helheten. De beskjerte bildene bli etter min mening mer like hverandre enn hva de var.


For å forsterke et motiv er det flere teknikker man kan bruke. I et bilde kan den ene teknikken virke best mens i et annet bilde virker en annen teknik best. Det er vanskelig å si at en teknik er bedre enn en annen for å få frem motivet.
Jeg vil kunne si at det å nøytralisere bakgrunnen gjør at motivet står frem som det eneste på bilde og dermed blir fokuset. Det å komme nært motivet er og viktig for å fremheve det. Bildet av planten alene med en nøytral hvit vegg i bakgrunnen er et eksempel på dette.






Bildet av fjell i bakgrunnen fant jeg på google bilder. Her har fotografen brukt dredjedelsregelen ved at han la fjellene oppe til venstre i bildet. Det gjorde etter min mening at fjellene ble blikkfanget med en gang jeg så bildet. Og altså hovedmotivet i bildet. Samtidig fikk fotografen frem en helhet ved å ha «god plass». Han har dybde i bilde ved at vi ser noen fjell helt i bakgrunnen. Fotografen har og tenkt på de horisontale linjene i bildet.Her tenker jeg på grensen mellom hav og fjell. Det han ikke har tenkt på er skygge og lys. Lyset kommer bak fotografen, noe som gjør at deler av skyggen til et menneske blir med på bildet.












tirsdag 6. oktober 2009

Hypertekstualitet, interaktivitet og multimodalitet.

Er det ensidig positivt å ta i bruk hypertekstualitet, interaktivitet og multimodialitet i skolen?

Noen vil si at det er positivt men noen mener og at det kan være mindre hensiktsmessig.
Når elevene bruker slike læringsressurser som blandt annet hypertekstualitet til å tilegne seg stoff/kunskaper og elevene har oversikten, vil man kunne si at det er positivt. Elevene har da muligheten til å fordype seg i det de mener er viktigst, samtidig som de får en generell oversikt. Det negative kan være at det å bruke hypertekstualitet kan medføre at eleven kommer på avveie i forhold til det som var planen.(http://www.skolenettet.no/moduler/templates/Module_Dictionary_Word.aspx?id=25080&epslanguage=NO)
Når/hvis det brukes slike ressurser uten en god og tilstrekkelig veiledning kan elevene fort komme inn på sider som ikke er så bra. Jo yngre elevene jo viktigere er det at læreren har gjort et godt forarbeid.
Multimodale tekstskaping som for eks. "Skattekista"(http://norsknettskole.no/student05/205elisabeha/prosjekt/) og
hypertekstfortellinger som for eks skjellettfortellingen "Hvor er professoren"( http://www2.skolenettet.no/fag/norsk/wang/index022.html) er tekster som er mer avgrenset og dermed unngår problemer med at eleven kommer inn på "gale"sider. Dette er etter min mening gode måter å ta i bruk slike læringsressurser. Det kan være med på å øke kunnskapen til elevene. Det kan blandt annet skape fantasi, skriveglede, leselyst, positive opplevelser og ikke minst ny lærdom. Elevene kan hjelpe hverandre, de kan veilede og gi komentarer(kanskje på en annen måte, og for noen en bedre måte, enn hva læreren gjør)Men for at dette skal bli bra/positivt betinger det etter min mening at læreren er "til stede" og veileder og rettleder elevene. En etter min mening nyttig link i forhold til dette er Magnus H. S. sin artikel "Interaktiv skriving gir bedre læring"(http://deltemeninger.no/-/bulletin/show/339500_interaktiv-skriving-gir-bedre-laering)

Plagiering

Plagiering. Hva kan gjøres?

For at vi skal kunne unngå plagiering i skolen vil det etter min mening være flere faktorer som spiller inn.

Det digitale mediet er kommet og vil, etter hva jeg tror, bli enda mer sentral i fremtidens skole. Det vil kunne medføre at elever/studenter lettere får tak i andres besvarelser/oppgaver. Hva kan man da gjøre for at de ikke skal "kopiere" oppgaven???

Læreren vil stå sentral her. Av egen erfaring så har noen lærere bare "snudd bunken" og startet på nytt for hvert år. Da vil fristelsen for noen elever kunne bli for stor. Pga et eventuelt stort arbeids/-tidspress og forventningspress kan de bli fristet til å kopiere og gjøre om tekst/oppgaver. Bør lærere "snu bunken". Jeg mener nei.


Plagieringskontrol kan hjelpe. Noen sier at det er med på å underbygge tilliten og dermed selvfølelsen til elevene. Det kan for noen kankje føles slik. De som ikke jukeser vil etter min mening ikke oppleve dette som noe problem. Det går mest utover de som tenker på å jukse og de som gjør det. Jeg merne at man må bygge opp tillit for å få tillit. Det er heller ikke moro for de elevene som har jobbet mye med en oppgave, å se at naboen får bedre karakter pga juks.

Til slutt vil jeg si at det er læreren som er "hoved"nøkkelen til at vi kan unngå plagiering. Med gode og varierte oppgaver, god oppfølging og veileding samt en god relasjon med elvene, vil man kunne forebygge mye av plagieringen.

Kristian