søndag 22. november 2009

Regneark(DKL101h09)

Bruk av regneark i skolen:

Ved en tidliger anledning har jeg vært borti bruk av regneark. (Datakortet). Her lærte jeg endel tekniske ting omkring bruk av regneark. Hadde og noen praktiske eksempler. Likefult så ble jeg ikke overbevist om hva, hvordan og hvorfor jeg skulle bruke det i skolen. Derimot nå så har jeg erfart at det faktisk er eg godt hjelpemiddel. Calc som jeg valgte å bruke, kan brukes til mye. Blandt annet så laget jeg et opplegg omkring geometri for 4. klasse. Gjennomførte deler av opplegget med en 3. klasse jeg var vikar i. Fikk da en bekreftelse på hvor motiverende calc kan være i læringsøyemed. La spesielt merke til at guttene syntes det var mest givende. Jeg laget komentarer som kom frem når de svarte på oppgaver. Dette viste seg å helt klart være motiverenede.
jeg har og brukt exel i skolesammenheng. Jeg hadde hjemmeundervising med en gutt på 13 år. brukte divisjon, addisjon, multiplikkasjon og subtraksjon, hvor eleven fikk tilbakemelding så fort han svarte på hver enkelt oppgave. Dette motiverte han. Brukte det og i engelsk. Med tanke på oversettelse fra Norsk til engelsk og motsatt.

Altså regneark har mange muligheter og vil helt klart anbefale det som virkemiddel/hjelpemiddel i skolehverdagen.

KKJ

LYD (DKL101h09)

Bruk av lyd i undervising.

Gjennom lesing, prøving og feiling, har jeg lært en god del om bruk av lyd i undervisning. Jeg vil i denne bloggen komme inn på ulike elementer jeg har erfart og lært.

Lyd og bruk av Audiocity:
Audiocity var jeg ikke kjent med. Men gjennom arbeid med dette programmet, erfarte jeg at det har mange bruksområder og et godt arbeidsverktøy for elever(og lærere). Man kan koble musikk og tale. Man kan legge inn andre lydefekter. Man kan jobbe med lydfila på utallige måter. Eksempelvis tone ned/opp, ta bort støy, øke lydstyrke osv. Det er og viktig å huske å laste ned "Lame" da vi trenger det i lyd-bruken. Da det er sagt så har jeg ikke bare gode opplevelser med Audiocity. Blandt annet så virker det som om det er flere problemer i bruk av programmet hvis man (som jeg) har opperativsystemet Vista. XP fungerer etter hva jeg har hørt av medstudent, bedre. Da mange av nyere maskiner har Vista kan det da oppstå endel problemer som kan medføre at bruken av et godt verktøy, blir minimal. Får håpe at det ikke oppstår så mange problemer med det siste opperativsystemet, Windows 7.

Bruk av Lyd i skolehverdagen:
Som sagt så har jeg erfart at man kan bruke lyd mer aktivt i undervisninga. Det er nok av kompetansemål som underbygger det. Både i småskolen, mellomtrinnet og videre opp i skolesystemet. Man kan hjelpe enkeltelever i underviningen eller eller buke lyd hele grupper. Altså store muligheter med lyd som bare for få år siden ikke lot seg gjøre(Lyd 1 leksjonen). Rammefaktorene er nå mye bedre og lydarbeid lar seg gjøre til og med på mindre maskiner, med relativ liten ytelse og lagringskapasitet.

Kreativitet og skaperevne kan helt klart brukes i denne sammenheng. Elevene kan utforske og dele kunskap. Det at mulighetene er så mange i programmet Audiocity er med på å motivere og innspirere elevene. Det er i allefall min mening.

KKJ

tirsdag 17. november 2009

Personvern og opphavsrett (Leksjon "HensyN)

Gjennom flere år som lærer er jeg klar over problemstillingen med å legge ting ut på nettet og det å bruke andres. Men ved å lese leksjonen "Hensyn" får jeg likevel "aha"opplevelser.
I denne bloggen velger jeg å ta for meg problemstillingen:
"I hvilken sammenheng kan man legge ut bilder der andre mennesker er en del av bildet?"

Med denne problemstillingen mener jeg IKKE at jeg har løsningen på alt eller at jeg belyser alt. Jeg vil komme inn på noe.

Der personene er i fokus på bildet trengs det tilatelse fra de aktuelle personene. Det vil igjen si at hvis personene er mindreårige trengs de og tilatelse fra foresatte.

Derimot hvis bildet viser situasjoner, hvor aktiviteten/situasjonen er det sentrale vil personvern ikke "hindre" bildet å bli lagt på internett. Men likefult så kan det være gråsoner her. Er bildet et sirasjonsbilde eller er menneskene i fokus? En avveining vil kunne være nødvendig.

Hva med klassebiler i skolesammenheng. Kan de legges ut på internett? Skal de kunne legges ut er det helt nødvendig at SAMTLIGE elever på bildet får tillatelse hos foresatte(vel og merke hvis de er mindreårige). Dvs at skal bilde ut på nettet må skolen innhente samtykke /tilatelse. Dette kan gjøres muntlig, men hvis så skal det ikke være noen tvil på at det faktisk er gitt tillatelse. AV EGEN ERFARING KAN DET DA VÆRE LUREST Å FÅ TILLATELSEN SKRIFTLIG.

Hva med å ta bilder av elever i situsjoner i skolesammenheng og legge de ut på nettet? Her tenker jeg det er gråsoner. Hvis eleven(e) ikke kan kjennes igjen på bildet(eks. står med ryggen/er langt unna) tenker jeg det lar seg gjøre. Hvis ikke så gjelder det å få tilatelse til å legge bildene ut. PS etter min mening så er det viktig å tenke nøye gjennom hva man legger ut av bilder av barn. Det finns altfor mange ute i verden som kan missbruke bilder.
Jeg oppfordrer til å ta bilder av elever i ulike sammenhenger. Elevene liker å se seg selv og andre medelever. Men unnlat å legg dem på nettet. Vis de heller på en projektor o.l.

Les artiklen jeg nå henviser til. Den gir påfyll til det jeg har tatt opp.

http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx




KKJ